Кметът на столицата Васил Терзиев отказа да предостави на Асоциацията на

...
Кметът на столицата Васил Терзиев отказа да предостави на Асоциацията на
Коментари Харесай

Васил Терзиев отказа на АЕЖ достъп до записите от камерите от нощта на кървавия протест

Кметът на столицата Васил Терзиев отхвърли да даде на Асоциацията на европейските публицисти записите от камерите на общината от региона на конфликтите по време на футболната среща България – Унгария.

Асоциацията на европейските публицисти – България изиска от Терзиев достъп до записите от камерите за видеонаблюдение от региона на Националния стадион, Министерството на спорта и регионите на ул. “Гурко ” и “Граф Игнатиев ” от вечерта на 16 ноември, когато при конфликти сред полиция и протестиращи футболни последователи бяха ранени десетки жители. Поне девет публицисти пострадаха от полицейско принуждение или правата им бяха нарушени от полицията.

" Поискахме достъп до записите, с цел да правим лично следствие на тези случаи. Смятаме, че не е редно, когато правата на публицисти и жители са нарушени, полицията да е единствената, която се ревизира сама " - обявиха от АЕЖ.

Общината акцентира в претекста за отхвърли си, че в обсега на записите попадат доста лица, в това число и деца, и съгласно юристите на администрацията, в случай че даде видео материалите на АЕЖ, това би могло да бъде непозволена обработка на персоналните данни на тези хора.

АЕЖ е внесла ново искане за достъп до записите. " Случаят на невиждано принуждение против жители и публицисти не трябва да се оставя без уместно следствие, понасяне на отговорност от отговорните и ограничения за попречване на сходни практики в бъдеще. Общественият интерес несъмнено е да бъде извършено без значение журналистическо следствие. Хората, попаднали в обсега на видеонаблюдението, са били на обществено място. Повечето от тях са взели участие в обществено събитие. Голяма част от тях попадат и в фрагментите на множеството медии, които предават директно от митинга " - обявиха от АЕЖ.

" Решихме да желаяме от Столична община да гледаме фрагментите при тях, в центъра за видеонаблюдение. Самото гледане изключва следваща обработка на персоналните данни и по този начин Общината няма да може да се стимулира с Регламента на Европейски Съюз (GDPR) и със Закона за отбрана на персоналните данни, с цел да ни откаже. Надяваме се този път да получим бърз отговор от кмета Васил Терзиев, защото в случай че се съблюдава оптималният период от 14 дни, ще навлезем в интервала на коледните празници, когато ще е мъчно да се извърши прегледът на записите на територията на общината " - обясниха от Асоциацията на европейските публицисти.

Сигнал за полицейското принуждение против публицисти в България към този момент е оповестен на Платформата за сигурността на публицистите към Съвета на Европа. Сигналът е подаден от две интернационалните организации – “Репортери без граници ” и Международния институт за пресата (IPI). В сигнала се цитира Асоциацията на европейските публицисти – България. Българските управляващи са получили период до 1 март 2024 година да отговорят какво са подхванали по сигнала.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР